A veszélyes hulladék szállítását, illetve az azt megelőző bontást is vállaljuk; fordulj hozzánk Te is bizalommal!

Az épületek bontásakor, illetve felújításakor jelentős mennyiségű hulladék keletkezhet, ami akár komoly veszélyt is jelenthet az emberi egészségre és a környezetre. E kockázatok minimalizálásához elengedhetetlen a veszélyes hulladék megfelelő kezelése és szállítása. Ebben a cikkben az épületek bontása során jellemzően keletkező veszélyes hulladékok típusait, valamint a szakszerű kezelés és szállítás fontosságát tárgyaljuk.

A veszélyes hulladék típusai

Veszélyes hulladék bontás

A régi épületekben gyakran fordulnak elő olyan építési anyagok, amelyek az építkezés idején még jelentős újításnak, napjainkban azonban már félelmet keltő, káros anyagnak számítanak, de még a modernebb épületek bontása, vagy felújítása során is lehet találkozni veszélyes hulladéknak minősülő anyagokkal, amik károsak lehetnek az emberi szervezetre, illetve a környezetünkre; a leggyakoribbak a következők:

  • Azbeszt: Az azbeszt egy természetben előforduló ásvány, amelyet építőanyagokban, például szigetelésben, padlóburkolatokban és tetőfedésben használtak, mielőtt kiderült, hogy veszélyes az egészségre. A bontás során az azbesztszálak a levegőbe kerülhetnek, légzési problémákat és akár rákot is okozhatnak.
  • Ólom: Az ólom gyakran megtalálható a régi festékekben, csövekben és vízvezeték-szerelvényekben. A bontás során az ólom szennyezheti a talajt és a vizet, ami egészségügyi kockázatot jelent.
  • Higany: A higany a fénycsövekben és más elektromos berendezésekben található. Amikor ezeket a tárgyakat lebontják, a higany a levegőbe és a vízbe kerülhet, és idegrendszeri problémákat okozhat.
  • Poliklórozott bifenilek (PCB-k): A PCB-k olyan mérgező vegyi anyagok, amelyeket általában elektromos berendezésekben és építőanyagokban használtak. A PCB-k súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak, és veszélyes hulladéknak minősülnek.
  • Vegyszerek: Más veszélyes vegyi anyagok is megtalálhatók az építőanyagokban, például ragasztókban, oldószerekben és tisztítószerekben. Ezek a vegyi anyagok légzési problémákat, bőrirritációt és egyéb egészségügyi problémákat okozhatnak.

A veszélyes hulladék szakszerű kezelésének és szállításának fontossága

Veszélyes hulladék bontás

A fentiek alapján jól látható, hogy a hulladék akár igen komoly problémákat is tud okozni, ezért kiemelten fontos, hogy a veszélyes hulladék bontása és szállítása az előírásoknak megfelelően történjen. Az erre vonatkozó szabályok be nem tartása jelentős bírságot és jogi következményeket vonhat maga után.

Természetesen az emberi egészség és a környezet védelme is lényeges; a veszélyes hulladékok nem megfelelő kezelése és szállítása a talaj, a víz és a levegő szennyezéséhez vezethet, ami komoly kockázatot jelent. Éppen ezért a veszélyes hulladék szállítása és bontása speciális tudást, képzést és felszerelést igényel.

Ha ugyanis a veszélyes hulladékot nem szakszerűen bontják és szállítják, és baleset történik, a felelősség az épület tulajdonosát, vagy a kivitelezőt terhelheti. Egy professzionális veszélyes hulladékkezelő cég megbízása védelmet nyújthat a lehetséges felelősségi kérdésekkel szemben.

Cégünk professzionális a  veszélyes hulladék szállításában, de a bontást is ránk bízhatod, hiszen abban is sokéves tapasztalatot halmoztunk fel. Rendelkezünk a veszélyes hulladék biztonságos és hatékony kezeléséhez és szállításához szükséges szakértelemmel, az előírásokat pedig maximálisan betartjuk!

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, és kérdésed lenne, illetve, ha szeretnél megbízni bennünket a veszélyes hulladék bontásával és elszállításával, fordulj hozzánk bizalommal megadott elérhetőségeink egyikén, és kérj árajánlatot!