A lomtalanításra, mint szolgáltatásra óriási szükség van. A tárgyak, bútorok, berendezések nem örök életűek, eljön az idő, amikor hulladék lesz belőlük.

Miért kell időt szakítani a selejtezésre?

Aki szokott rendszeresen szelektálni vagy az átlagnál gyakrabban költözködik, az jól tudja, hogy milyen gyorsan fel tudnak halmozódni a felesleges dolgok egy lakásban, házban.

A tárgyak halmozása gyakorlatilag elkerülhetetlen. Egyes berendezések sajnos nem túlzottan hosszú életűek és pár év után megadják magukat. Minden ünnep alkalmat ad arra, hogy újabb tárgy kerüljön a lakásba, kávéfőző, televízió, hajvasaló, tányérkészlet vagy fotel képében.

Tévedés azt hinni, hogy a mennyiség a lényeg, ha nekilátsz kiválogatni a holmijaidat. Egy selejtezés jó alkalom arra, hogy felmérd, milyen holmik vannak a birtokodban és ezekből mire nincs már szükség. Legyél szigorú és add ki az útját a törött lábú széknek, a villogó mikrónak vagy az évek óta a szekrényben várakozó ruháknak. Nyiss új fejezetet és csak azokat a tárgyakat, bútorokat és berendezéseket hagyd meg, amiket nem helyfoglalásra tartasz otthon!

Hogyan kell felkészülni a lomtalanításra?

lomtalanító cégA miért kérdésre nem is volt nehéz válaszolni, de most jön a nehezebb lépés: hogyan lehet módszeresen megszabadulni a kacatoktól?

Egy több szobás családi házban ez a kihívás cseppet sem motiváló, ugye? Rengeteg idő, sok energia, fáradtság jár vele, mégis kinek van ehhez kedve? Kezdj egy jól felépített tervvel és haladj apránként! Ez mindig beválik, akár csomagolásról, selejtezésről, átalakításról van szó egy ingatlan esetében.

  1. Tűzz ki egy időpontot, amikorra szeretnél végezni a selejtezéssel és a lomtalanítást megrendelni! Egyeztess a szolgáltatást kínáló céggel és fixáld le az időpontot! Így már biztosan végezned kell akkorra, mert a lom elszállítását megrendelted.
  2. Haladj szisztematikusan! Jelöld ki a sorrendet, szobáról-szobára, helyiségről-helyiségre vedd végig az összes holmit! A bevált módszerek közé tartozik a legtöbbet használt helyiségektől haladni a kevésbé használt terek felé. Hívj segítőket, vegyen részt benne az egész család!
  3. Kövesd a fokozatosság elvét! Egy ilyen projekt nemcsak fizikailag fárasztó, hanem lelkileg is megerőltető feladat. Rengeteg dolgot kell elővenni és szembenézni az általa gerjesztett emlékekkel, érzésekkel. Hagyj magadnak időt és lassan haladj előre, hogy minden tárgyról, ami nem egy átlagos használati tárgy, ítéletet alkoss!
  4. Nem minden megy a hulladék telepre, amit kiselejteztél! Érthető, ha nem szeretnél mindent a kukába dobni és nem is kell. Alakíts ki kategóriákat és helyezd egy kupacba azokat a tárgyakat, amiket kidobásra szán,sz amiket eladni vagy eladományozni szeretnél és amiket megtartani!

Mi kerülhet a lomtalanító cég teherautójára?

lom elszállításFontos tisztázni, hogy a szállító céget nem szabad összetéveszteni a szemétszállítást végző járművekkel. Az autókra nem kerülhet fel válogatás nélkül minden. Az általános hulladéknak a kukákban a helye. Az építkezés után maradt sitt vagy a kertrendezésből keletkezett zöld hulladék sem tartozik a lomtalanítás kategóriájába. Az általános lomtalanítást vállaló csapatok nem vállalják a veszélyes hulladék összegyűjtését.

Gondolj úgy a kiselejtezett holmikra, mint lomokra, ne pedig hulladékra! Jöhet a nagy méretű bútor, használati tárgy, ami a mérete miatt nem kapott helyet a kukában. Az elektronikai hulladék, elemek, akkumulátorok, világító testek nem kerülhetnek egy helyre a nagymama kiszolgált szekrényével. Ez a fajta hulladék speciális lerakó helyet igényel.

Ha kérdésed van, örömmel válaszolunk, hívj minket kacat mentesítéshez!